Skip to main content

3 gouden tips: Hoe voorkom ik dat ik mijn toeslag moet terugbetalen?

By december 19, 2022Belastingen, Toeslagen

Hebt u het idee dat uw toeslagen netjes op orde zijn, maar moet u toch ieder jaar iets terugbetalen? Herkenbaar, want dat gebeurt bij veel mensen.

Wij hebben voor u een aantal tips op een rij gezet. Volg de tips op, en de kans is een stuk kleiner dat u over het toeslagjaar 2023 nog een onverwachte rekening op de mat vindt.

Tip 1: Check of de belastingdienst het goede inkomen van u heeft.

U voorkomt onaangename verrassingen door regelmatig uw verwachte inkomen te checken. Bijvoorbeeld na een loonsverhoging. Of als u zzp’er bent: bij elke btw-aangifte. Geef meteen een betere schatting van uw inkomen door. Dit kunt u door ons laten verzorgen of via de site van de belastingdienst; Mijn toeslagen

Doe dit steeds als er iets verandert in uw inkomen. Of in dat van uw partner.

Het blijft lastig om uw inkomen goed te schatten, maar u moet het wel zélf doen. Wilt u aan de veilige kant blijven, dan moet u niet een te laag inkomen doorgeven. Want voor toeslagen geldt: hoe lager uw inkomen, hoe hoger uw toeslag.

Bereken uw inkomen met het hulpmiddel Bereken het toetsingsinkomen.

Tip 2: Geef wijzigingen snel door. Verandert iets in uw leven? 

Geef het meteen aan ons of de belastingdienst door. Hierdoor kan de toeslag op tijd aangepast worden. Zo is de kans kleiner dat u na afloop van het jaar nog een factuur krijgt.

Tip 3: Check of u aan de voorwaarden voldoet

Dit is niet alleen belangrijk als u de toeslag voor het eerst aanvraagt. Maar ook als er iets verandert (zie tip 2). Want als u onterecht een toeslag krijgt, moet u die (vaak) volledig terugbetalen. En het bedrag kan in sommige gevallen flink oplopen.

Bron: Belastingdienst toeslagen.nl