Skip to main content

3 gouden tips: Hoe voorkom ik dat ik mijn toeslag moet terugbetalen?

By Belastingen, Toeslagen

Hebt u het idee dat uw toeslagen netjes op orde zijn, maar moet u toch ieder jaar iets terugbetalen? Herkenbaar, want dat gebeurt bij veel mensen.

Wij hebben voor u een aantal tips op een rij gezet. Volg de tips op, en de kans is een stuk kleiner dat u over het toeslagjaar 2023 nog een onverwachte rekening op de mat vindt.

Tip 1: Check of de belastingdienst het goede inkomen van u heeft.

U voorkomt onaangename verrassingen door regelmatig uw verwachte inkomen te checken. Bijvoorbeeld na een loonsverhoging. Of als u zzp’er bent: bij elke btw-aangifte. Geef meteen een betere schatting van uw inkomen door. Dit kunt u door ons laten verzorgen of via de site van de belastingdienst; Mijn toeslagen

Doe dit steeds als er iets verandert in uw inkomen. Of in dat van uw partner.

Het blijft lastig om uw inkomen goed te schatten, maar u moet het wel zélf doen. Wilt u aan de veilige kant blijven, dan moet u niet een te laag inkomen doorgeven. Want voor toeslagen geldt: hoe lager uw inkomen, hoe hoger uw toeslag.

Bereken uw inkomen met het hulpmiddel Bereken het toetsingsinkomen.

Tip 2: Geef wijzigingen snel door. Verandert iets in uw leven? 

Geef het meteen aan ons of de belastingdienst door. Hierdoor kan de toeslag op tijd aangepast worden. Zo is de kans kleiner dat u na afloop van het jaar nog een factuur krijgt.

Tip 3: Check of u aan de voorwaarden voldoet

Dit is niet alleen belangrijk als u de toeslag voor het eerst aanvraagt. Maar ook als er iets verandert (zie tip 2). Want als u onterecht een toeslag krijgt, moet u die (vaak) volledig terugbetalen. En het bedrag kan in sommige gevallen flink oplopen.

Bron: Belastingdienst toeslagen.nl

Arbeidsongeschikt! Wat nu?

By ZZP

Als ondernemer (zzp’er) bent u zelf verantwoordelijk voor een vangnet bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Gelukkig bestaan er voor dergelijke situaties verzekeringen. Echter zijn deze vaak prijzig en kennen allerlei voorwaarden. Wist u dat er ook een ander alternatief bestaat?

Voorzieningenfonds

In November en begin December hebben wij het Voorzieningenfonds verzocht een presentatie te geven van hun product. Het Voorzieningenfonds helpt ondernemers in het voorzien van inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het Voorzieningenfonds brengt in heel Nederland telkens groepen van minimaal 20 ondernemers bij elkaar die gezamenlijk een schenkkring vormen. Wanneer een ondernemer ziek wordt, ontvangt deze een schenking van alle andere deelnemers uit de schenkkring, waarbij gebruik gebruik gemaakt wordt van de wettelijke fiscale schenkingsvrijstelling.

Voor wie?

 • Alle ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB)
 • Zelfstandigen zonder personeel (ZZP)


Schenkingen per maand

De te ontvangen (netto) schenkingen waaruit u kunt kiezen zijn:

€ 750,-

€ 1.000,-

€ 1.500,-

€ 2.000,-

€ 2.500,-

Voordelen

 • Geen uitsluitingen
 • Geen leeftijdsgrens
 • Geen medische keuring
 • Ook schenking bij overlijden
 • Altijd goedkoper dan een AOV

Wilt u meer informatie over het Voorzieningenfonds dan kunt u hiervoor contact met ons opnemen of raadpleeg de website van het Voorzieningenfonds.nl

Even voorstellen

By Algemeen

In oktober hebben wij een BBL-leerlinge aan ons team toegevoegd.  Ze zal voor minimaal 2 jaar ons team komen versterken. Natuurlijk stelt ze zichzelf ook graag aan u voor:

Hallo,

Ik ben Romy Muskee en ik ben 17 jaar jong. Op dit moment volg ik de BBL opleiding Bedrijfs Administratie aan het Drenthe College. Deze opleiding bestaat uit 3 wekelijkse praktijk dagen (deze volg ik dus bij Buro HL) en 1 dag in de week ga ik naar school.

Ik mag veel afwisselende werkzaamheden bij Buro HL uitvoeren, en ben daardoor enthousiast dat ik hier het vak kan uitoefenen. Ik leer veel en er is een gezellige sfeer.

Daarnaast zijn mijn hobby’s leuke dingen doen met vrienden, en mag ik graag films en series kijken.

Tot ziens bij Buro HL groetjes van Romy

Hoe ziet de toekomst van de zelfstandigenaftrek eruit?

By Algemeen, ZZP

Voor u als IB-ondernemer (eenmanszaak, Vof) is de zelfstandigenaftrek van groot belang. Deze zorgt er namelijk niet alleen voor dat u minder inkomstenbelasting betaalt over uw winst, maar ook dat u een grotere aanspraak kunt maken op toeslagen.

Urencriterium

Het financiële voordeel van de zelfstandigenaftrek staat buiten kijf. U moet dan wel voldoen aan de voorwaarden voor deze regeling. De voornaamste hiervan is dat u op jaarbasis minimaal 1.225 uur besteedt aan uw onderneming, het zogenaamde ‘urencriterium’. In 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 6.310.

Starter. Wanneer u een startende ondernemer bent, kunt u aanspraak maken op een additionele aftrek, de startersaftrek. Deze bedraagt € 2.123. U wordt voor deze regeling als starter aangemerkt wanneer u maximaal tweemaal de zelfstandigenaftrek heeft toegepast in de afgelopen vijf jaar.

Aftrek wel beperkt. De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn beperkt aftrekbaar. Hiervoor geldt namelijk dat de aftrek tegen een maximaal tarief van 40% plaatsvindt. Volgend jaar (2023) zal dit tarief gelijk zijn aan de laagste belastingschijf, ongeveer 37%.

Afbouw. De zelfstandigen- en startersaftrek worden door het kabinet gezien als verstorende elementen op de arbeidsmarkt. Het zorgt er namelijk voor dat zzp’ers onder aan de streep meer overhouden dan werknemers. Dit is de voornaamste reden dat er besloten is om de zelfstandigenaftrek af te bouwen.

Stappen. Oorspronkelijk was het plan om de zelfstandigenaftrek in stappen af te bouwen tot een bedrag van € 3.240 in 2036. Echter, tijdens Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat deze afbouw veel sneller en veel verder zal plaatsvinden. In vijf stappen zal de zelfstandigenaftrek worden verlaagd om uiteindelijk uit te komen op slechts € 900 in 2027. In de hiernavolgende tabel ziet u dit verloop.

JaarZelfstandigenaftrek
2022€ 6.310
2023€ 5.030
2024€ 3.750
2025€ 2.470
2026€ 1.200
2027€    900

Afschaffing. In feite zou men kunnen zeggen dat de zelfstandigenaftrek in vijf jaar wordt afgeschaft. De startersaftrek blijft gelukkig wel op niveau. Deze aftrek wordt gewoon gehandhaafd net zoals de MKB-winstvrijstelling.

Rechtsvorm

U heeft natuurlijk geen invloed op deze besluiten. Wel zou u kunnen overwegen of een eenmanszaak of Vof voor u nog de beste rechtsvorm is. Het is namelijk zo dat niet alleen de zelfstandigenaftrek sterk wordt versoberd, maar ook de fiscale oudedagsreserve (pensioen reserveren binnen uw eigen onderneming) wordt per 2023 afgeschaft. Dit roept de vraag op of u niet beter kunt ondernemen middels een BV.

Overleg. Het antwoord op deze vraag is altijd sterk afhankelijk van uw feitelijke situatie. Het nieuws tijdens Prinsjesdag 2022 voor de BV-ondernemer was ook niet positief. Zo wordt het vennootschapsbelastingtarief verhoogd en ook het tarief in box 2 (dividend), maar wellicht is dit voor u minder nadelig. Overleg met ons of het wijzigen van uw rechtsvorm voor u aantrekkelijk kan zijn.

Bron: Tips & Advies 

Hoe kunt u de privébijtelling voor uw bestelauto voorkomen?

By Bijtelling

Veel ondernemers maken gebruik van een bestelauto. Deze is makkelijk voor het vervoer van materialen en gereedschap. Vaak is het echter onduidelijk hoe het met de privébijtelling zit.

Gemaximeerd privégebruik. In beginsel wordt een bestelauto van de zaak op dezelfde manier fiscaal behandeld als een personenauto van de zaak waar het gaat om de bijtelling. Dit betekent dat als er minder dan 500 kilometer op jaarbasis met de auto privé wordt gereden, er geen correctie (bijtelling) voor het privégebruik in aanmerking hoeft te worden genomen. Let op.  Gebruikt u de bestelauto van de zaak wel meer dan 500 kilometer privé, dan is een bijtelling wel verplicht!

Bijtelling afhankelijk van uitstoot. De hoogte van de bijtelling voor privégebruik is in principe 22% van de cataloguswaarde. Voor bestelauto’s met een CO2 -uitstoot van nihil (volledig elektrische auto’s) geldt bij een zogeheten ‘datum van eerste toelating’ in 2022 een bijtellingspercentage van 16% voor zover de catalogusprijs niet hoger is dan € 35.000. Over het eventuele meerdere geldt dan de bijtelling van 22%.

Bijtelling voorkomen. Als u uw bestelauto nauwelijks privé gebruikt, zit u natuurlijk niet te wachten op een flinke bijtelling. In dat geval moet er beoordeeld te worden op welke manier de bijtelling kan worden voorkomen. Let op.  Doe dit zorgvuldig. In de praktijk blijkt dat veel ondernemers nonchalant omgaan met deze fiscale verplichting, waardoor ze achteraf alsnog met een forse navordering geconfronteerd worden!

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

De meeste gehanteerde methode om een bijtelling te voorkomen is door het invullen van de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto. U kunt deze verklaring digitaal indienen via MijnBelastingdienst Zakelijk. Als u bent ingelogd, vindt u het formulier bij Loonheffingen. Dit kan ook ingevuld worden voor een ondernemer (persoonlijk). Dit betekent voor u het volgende:

 • u hoeft bij uw winstberekening geen rekening te houden met de correctie voor het privégebruik van de bestelauto;
 • u hoeft geen (sluitende) rittenregistratie bij te houden.

Voorwaarden. Dient u een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto in, dan gelden de volgende voorwaarden:

 • u mag de bestelauto (logischerwijs) niet privé gebruiken;
 • u heeft een meldingsplicht om veranderingen rond het zakelijk gebruik van de bestelauto aan de Belastingdienst door te geven.

Enige onderbouwing altijd noodzakelijk. Groot voordeel van een dergelijke verklaring is dus dat een sluitende kilometeradministratie niet langer nodig is. Dit in tegenstelling tot de Verklaring geen privégebruik auto, die vaak voor personenauto’s wordt aangevraagd. Daarvoor is een sluitende kilometeradministratie wel noodzakelijk. Overigens betekent dit niet dat u helemaal niets hoeft te kunnen onderbouwen. Bij ritten buiten de normale werktijden moet het zakelijk gebruik worden aangetoond. Het is dus wel van belang dat er een summiere agenda of administratie aanwezig is. Let op.  Daarmee moet u kunnen aantonen waarom u op een bepaald tijdstip (in het weekend) of op een bepaalde plek (bij een festival) toch zakelijk gebruikmaakte van uw bestelauto.

Onbepaalde tijd. De Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto geldt voor onbepaalde tijd. Eenmaal aanvragen is dus voldoende om voor jaren de bijtelling te voorkomen. Let op.  De verklaring kent geen terugwerkende kracht en bij een wijziging in het gebruik moet u dit doorgeven. Als u dus besluit om wel privé gebruik te gaan maken van uw bestelauto (bijv. tijdens een vakantie), dan bent u wettelijk verplicht om dit direct door te geven aan de Belastingdienst. U zult dan toch een bijtelling in aanmerking moeten gaan nemen.

Scannen. De Belastingdienst voert controle uit door middel van zogenaamde ‘camera-auto’s’. Hiermee scannen zij kentekens en checken zij of er voor de bestelauto een verklaring is afgegeven. Als hierover vragen ontstaan, bijv. omdat de auto buiten werktijden wordt gebruikt of op een niet voor de hand liggende locatie, zoals een pretpark of meubelboulevard, dan kunt u hierover vragen verwachten. Bij een overtreding (privégebruik) kunt u een boete krijgen van bijna € 5.000.

Ongeschikt voor personenvervoer

Er zijn ook andere manieren voor u als ondernemer om een bijtelling voor uw bestelauto van de zaak te voorkomen. Zo zijn bestelauto’s die nagenoeg uitsluitend ingericht en geschikt zijn voor goederenvervoer, uitgezonderd van de bijtelling. Dit kan bijv. blijken uit het feit dat er enkel een bestuurdersstoel (en geen passagiersstoel) in de bestelauto aanwezig is.

Vastleggen. De ongeschiktheid van een bestelauto voor het vervoer van personen kan ook blijken uit de omvang van de bestelauto, hoe vies het interieur is en ook de geur in de auto. Tezamen moet dit bewijzen dat de bestelauto enkel kan worden gebruikt voor het vervoer van goederen. Leg deze kenmerken goed vast (foto’s!), zodat u deze op een later moment kunt gebruiken ter onderbouwing van uw standpunt. Let op.  Bestelauto’s met een dubbele cabine vallen echter nooit onder deze uitzondering.

Verbod op privégebruik

Alleen voor werknemers. Daarnaast kan een bijtelling voor een bestelauto van de zaak ook worden voorkomen door een verbod op het privégebruik van de auto waarop controle plaatsvindt door u als werkgever. Deze optie kunt u dus wel toepassen om de bijtelling voor uw werknemers te voorkomen, maar niet voor uzelf. Uit rechtspraak blijkt dat u als ondernemer (logischerwijs) niet uzelf kunt controleren. Een dergelijk zelfverbod heeft geen waarde en kan zodoende de bijtelling niet voorkomen.

Afwisselend gebruik

Hetzelfde geldt voor de regeling voor afwisselend gebruik van de bestelauto. Deze regeling maakt het mogelijk om voor het privégebruik te volstaan met een eindheffing van € 300 per bestelauto per jaar. Voorwaarde is uiteraard dat uw situatie voldoet aan de eisen voor deze regeling. De bestelauto moet hiervoor doorlopend door twee of meer werknemers afwisselend worden gebruikt. Dit afwisselende gebruik moet bovendien voortkomen uit de aard van uw werkzaamheden.

Vast patroon. Er is geen sprake van afwisselend gebruik als er een bepaald vast patroon in het gebruik zit. Bijv. als werknemer A de auto altijd in januari heeft, werknemer B altijd in februari en zo verder …

Niet voor ondernemer zelf. Ook voor deze regeling geldt echter dat dit wel een oplossing kan vormen om de bijtelling voor uw werknemers te voorkomen, maar niet voor u als ondernemer.

Verklaring of ongeschiktheid

Al met al blijkt het voor uw eigen bijtelling voor het privégebruik van de bestelauto van de zaak dat er maar twee manieren zijn om deze te voorkomen.

Enkel voor goederenvervoer. Allereerst kan de bijtelling achterwege blijven als de bestelauto (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, adviseren wij u om de uiterlijke kenmerken van de bestelauto goed vast te leggen en wellicht zelfs vooraf overleg te voeren met de Belastingdienst.

Verklaring. Daarnaast kan de bijtelling worden voorkomen door de bestelauto privé niet te gebruiken. In combinatie met een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto is het dan mogelijk om zonder sluitende rittenadministratie toch de bijtelling te ontlopen. Uiteraard mag u dan ook privé geen gebruik maken van de bestelauto. Doet u dit wel en wordt u gesnapt, dan kunt een navorderingsaanslag met een forse boete tegemoetzien.

Wees u bewust van het risico dat u neemt als u uw bestelauto toch privé gebruikt, terwijl u hiervoor een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto bij de Belastingdienst heeft ingediend. De Belastingdienst controleert regelmatig op de openbare weg en de boete, als u gepakt wordt, is fors.

Bron: Tips & Advies

Giftenaftrek nog dit jaar goed benutten

By Giften

Zeer vermogende personen misbruiken de giftenaftrek om via een eigen goeddoelinstelling (ANBI) geen inkomstenbelasting te betalen. Maar hoe zit het eigenlijk met de giftenaftrek voor ‘gewone’ belastingbetalers?

In de actualiteit. Met de stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie hebben goede doelen het misschien wel lastiger dan ooit. Voor mensen die de energiecompensatie in november en december van € 190 niet echt nodig hebben, kan het een overweging zijn om met deze € 380 (of een deel daarvan) een goed doel te ondersteunen.

Verschillende soorten giften

 • Eenmalige giften. U mag een gewone (eenmalige) gift in uw aangifte inkomstenbelasting als aftrekpost opvoeren, als u deze doet aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een culturele ANBI. Tip.  Ook een gift aan een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) kan aftrekbaar zijn.
 • Periodieke giften. U mag een periodieke gift als aftrekpost opvoeren, als u deze doet aan een ANBI, een culturele ANBI of een daarvoor kwalificerende vereniging. Let op.  De regeling voor periodieke giften ligt onder vuur en wordt in het Belastingplan 2023 beperkt tot maximaal € 250.000. Van een aftrekbare periodieke gift is sprake als:
 • de gift recht geeft op vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen. U moet dus elk jaar hetzelfde bedrag aan de instelling of vereniging betalen;
 • het overeengekomen bedrag minimaal vijf jaar achter elkaar wordt betaald aan dezelfde instelling of vereniging;
 • de gift uiterlijk stopt bij het overlijden van u of van een ander, bijv. uw partner of een kind.
 • Periodieke gift aan vereniging. Voor de aftrek van een periodieke gift aan een vereniging die geen ANBI is, gelden de volgende voorwaarden:
 • de vereniging heeft minstens 25 leden;
 • de vereniging heeft volledige rechtsbevoegdheid;
 • de vereniging is vrijgesteld van of niet onderworpen aan vennootschapsbelasting;
 • de vereniging is gevestigd in een EU-land, op Sint Maarten, Curaçao, Aruba, de BES-eilanden of in een ander aangewezen land.

Schriftelijke overeenkomst is voldoende. Voor een periodieke gift hoeft u niet naar de notaris, maar er moet wel een schriftelijke overeenkomst zijn. Tip.  Maak gebruik van het model van de Belastingdienst.

Niet-aftrekbaar deel gewone gift

Drempel en maximum. Voor een eenmalige gift geldt er een drempel van zowel € 60 als 1% van uw verzamelinkomen en is het bedrag waarvoor u aftrek kunt krijgen, gebonden aan een maximum van 10% van uw verzamelinkomen.

ANBI, hoe controleren?

Giften aan een ANBI. Instellingen kunnen bij de Belastingdienst een verzoek indienen om te worden aangemerkt als ANBI of als culturele ANBI. Als ANBI kunnen worden aangemerkt:

 • kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele en wetenschappelijke instellingen;
 • instellingen die op een andere manier bijdragen aan het algemeen nut.

Check bij Belastingdienst. Wilt u controleren of een instelling is aangewezen als een ANBI of een culturele ANBI, dan kan dat met het programma ANBI op de website van de Belastingdienst. Let op.  Als een instelling niet meer voldoet aan de voorwaarden en niet meer geregistreerd staat als ANBI, kan de giftenaftrek geweigerd worden.

Bron: Tips & Advies 

Brieven belastingdienst inzake activeringscodes.

By Belastingen, IB, Particulieren

Het is weer tijd voor de belastingaangifte over het jaar 2021. Om de aangiften correct in te vullen ontvangen wij naast de documenten graag de zogenaamde activeringscodes.

U ontvangt, als klant van BuroHL, twee brieven van de belastingdienst met daarin activeringscodes. Eén met de activeringscode (VIA) voor het jaar 2021, en één met activeringscode voor de jaren 2022 en verder (Doorlopende machtiging) .

Zou u er voor willen zorgen dat beide activeringscodes bij ons terechtkomen. U kunt de codes doorbellen, mailen, opsturen, langsbrengen of appen.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Team Buro HL

Voorlopige aanslag 2022

By Belastingen

De Belastingdienst verstuurt vanaf deze week ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2022. Met deze voorlopige aanslag kunt u in het lopende jaar alvast geld terugkrijgen, of juist gespreid betalen. 

Goed controleren

De voorlopige aanslag is de best mogelijke inschatting die de Belastingdienst kan maken over uw fiscale situatie volgend jaar. Hij is gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2021 of de meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting. De Belastingdienst raadt ontvangers aan de gegevens op de aanslag goed te controleren en waar nodig te wijzigen, als ze nu al weten dat ze voor 2022 niet kloppen. Dat kan terug- of bijbetalen voorkomen.

Mocht u een voorlopige aanslag ontvangen hebben en wilt u wijzigingen aanbrengen, dan kunnen wij u hierbij uiteraard van dienst zijn. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Nog last minute investeringsaftrek 2021 binnenhalen, ook voor de BV

By Administratie

Belasting 2021 besparen?

Over een paar weken zit het jaar 2021 erop. Tijd om na te gaan of u misschien nog een kleine investering moet doen om zo belasting te besparen. Als u investeert in bedrijfsmiddelen, heeft u onder bepaalde voorwaarden recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als u in 2021 voor meer dan € 2.400 en niet meer dan € 328.721 investeert in bedrijfsmiddelen, kunt u in aanmerking komen voor de KIA. De KIA is een percentage van al uw investeringen. De hoogte van de KIA is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Deze investeringsaftrek past u toe in uw aangifte inkomstenbelasting 2021 of aangifte vennootschapsbelasting 2021 en verlaagt uw winst of verhoogt het verlies uit uw onderneming. In 2021 is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als volgt.

Bij een investeringsbedrag in een kalenderjaar

van meer danmaar niet meer danbedraagt de KIA
€ 2.400€ 0
€ 2.400€ 59.17028% van het investeringsbedrag
€ 59.170€ 109.574€ 16.568
€ 109.574€ 328.721€ 16.568, verminderd met 7,56%
van het gedeelte van het investeringsbedrag
dat de € 109.574 te boven gaat
€ 328.721€ 0

Geen aftrek mislopen

Door de staffels in de investerings¬aftrek kan het gebeuren dat u deze voor 2021 of net misloopt, of in een lagere staffel terechtkomt. Hoe voorkomt u dat?

Voorbeeld 1.U schaft in 2021 voor € 2.400 aan bedrijfsmiddelen aan. Uw investeringsaftrek bedraagt € 0 (u komt met uw totale investeringsbedrag van € 2.400 niet boven het bedrag van € 2.400). Voor het jaar 2021 loopt u de KIA dus mis.

Voorbeeld 2.U heeft tot nu toe voor € 2.000 aan investeringen gedaan. Door in 2021 nog een investering van minimaal € 450 (exclusief btw) te doen, heeft u in 2021 recht op 28% KIA over € 2.450 = € 686 investeringsaftrek.

Naar voren halen

Het kan dus interessant zijn om een investering die u voor 2022 in petto heeft, nog in 2021 te doen. Het moment van investeren is het moment dat u de verplichting aangaat, zoals het accepteren van een offerte, een mondelinge aanvaarding of het ondertekenen van een koopovereenkomst. Dus niet de factuur- of betaaldatum! Tip. Betaalt u aan, maar neemt u de investering pas in 2022 in gebruik, dan mag u in 2021 KIA claimen tot het bedrag van de aanbetaling.

Desinvesteringsbijtelling

Let op de desinvesteringsbijtelling. Als u investeringen waarvoor u KIA heeft gekregen binnen vijf jaar na het begin van het kalenderjaar waarin u de investering deed, verkoopt, schenkt, ruilt, verhuurt of naar privé overbrengt (vervreemdt), kan het zijn dat u (een deel van) de genoten investeringsaftrek terug moet betalen. Tip 1. U kunt een desinvesteringsbijtelling voorkomen door ervoor te zorgen dat u het bedrijfsmiddel niet binnen deze termijn van vijf jaar vervreemdt. Tip 2. Zorg ervoor dat uw desinvesteringen in 2021 niet meer dan € 2.400 bedragen, dan geldt er ook geen bijtelling.

Voorbeeld.U heeft in juli 2017 een werkbank aangeschaft waarvoor u KIA heeft gehad. De termijn van vijf jaar gaat dan in op 1 januari 2017. Verkoopt u het bedrijfsmiddel pas vanaf 1 januari 2022, dan betaalt u geen desinvesteringsbijtelling!