Skip to main content

Fiscale perikelen rond de bitcoin

By april 13, 2021Administratie

De bitcoin staat momenteel flink in de belangstelling. Koersen fluctueren weliswaar hevig, maar lopen de laatste tijd gestaag op en op de bank levert uw geld nauwelijks iets op. Hoe pakt een belegging in cryptovaluta fiscaal uit?

Onbelaste koersstijging. Mede dankzij investeringen door enkele prominente personen, zoals Elon Musk van Tesla, is de koers van de bitcoin de laatste tijd aanzienlijk gestegen. Al blijft er altijd het risico van een koerscorrectie, veel kleinere beleggers proberen toch te profiteren van deze koersstijging van de bitcoin en beleggen vanuit privé gretig mee. Een onbelaste koersstijging is immers nooit weg, terwijl u op uw bankrekening nauwelijks rendement ontvangt of zelfs een negatieve rente moet betalen. 

Box 3-vermogen. Houd er wel rekening mee dat ook de cryptovaluta, zoals de bitcoin, ‘gewoon’ tot uw box 3-vermogen wordt gerekend als u vanuit privé in deze munten belegt. 

Overige bezittingen. Al in 2015 heeft de Belastingdienst aangegeven dat de bitcoin tot de rendementsgrondslag van box 3 behoort en wel onder de categorie Overige bezittingen. U zult dit dus zelf moeten invullen. Omdat de bitcoin echter geen wettig betaalmiddel is, kan dat niet bij uw binnen- of buitenlandse spaartegoeden. 

Verkoopwaarde per 1 januari. Hanteer in ieder geval de verkoopwaarde per 1 januari en bewaar een afschrift van de daarbij behorende koers in uw eigen administratie. Zo kunt u later, mochten er vragen over komen, in ieder geval aantonen waarom u deze koers heeft gebruikt. 

Beveiligde sleutel. Bitcoins behoren ook tot iemands nalatenschap. Vaak zijn de erfgenamen echter niet op de hoogte van de sleutel (zo’n twaalf tot 24 woorden) tot de ‘wallet’ die nodig is om de bitcoins uitgekeerd te krijgen en bij leven wilt u deze niet al doorgeven. U kunt dan bijv. de helft van de sleutel in uw testament opnemen en de andere helft aan de beoogde executeur doorgeven of u geeft de gehele sleutel in depot bij de notaris. Deze akte van depot kan worden geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister, zodat deze is terug te vinden na het overlijden. 

Bron: Indicator